torstai 24. lokakuuta 2013

Voimaannuttavat ja lamauttavat verkostot


Bloggaukseni liittyy pienryhmämme verkostotyöhön. Tavoitteenani on kuvata omia verkostojani, miten hoidan niitä, mistä ja miten löydän uusia kumppaneita ja miten hyödynnän verkostoja työssäni. Rajaan verkostokuvaukseni koskemaan työtäni asiakkuuspäällikkönä SOK:lla rajaten pois leijasurffausopettajan työhöni kuuluvat verkostot.

Millainen on tämän hetkinen verkostoni? 
Spontaanisti ryhmiteltynä verkostoni muodostuu neljästä ryhmästä: yhteistyökumppaneista, työkavereista, sosiaalisen median tuttavista ja käynnissä olevien opeopintojen opiskelukavereista. Soveltaessani lukupiiriin valitsemieni kirjojen oppeja verkostoteorioista, verkostoni ryhmittely näyttää tältä:

KEHITYSVERKOSTOT 
Verkoston tavoitteena on kehittää palveluita ja tuotteita vastaamaan nopeasti muuttuviin asiakastarpeisiin.

Yhteistyökumppanit, joihin kuuluu  
* nimetyt vastuualueeni kuuluvat matkailualan partnerasiakkuudet
* tiimimme vastuualueeseen kuuluvat eri toimialoja edustavat partnerasiakkuudet
* SOK:n ulkopuoliset yhteistyökumppanit (tutkimustoimistot, konsultit yms)

KÄYTÄNTÖYHTEISÖT 
Käytäntöyhteisöt ovat suhteellisen pieniä asiantuntijaryhmiä, jotka toimivat muodollisesti tai epämuodollisesti ja ne toimivat, koska yhteisön jäsenillä on yhteinen tavoite. 

Työkaverit, joihin kuuluu 
* partnertoiminnan tiimiin kuuluvat työkaverit
* SOK:n eri liiketoimintayksiköitä ja osuuskauppoja edustavat työkaverit
* entiset matkailualan työkaverit

Opiskelukaverit, joihin kuuluu 
* Opettajakorkeakoulun opiskelukaverit, erityisesti viiden hengen pienryhmämme

Sosiaalisen median tuttavat, joiden kanssa jaan tai haluan jakaa yhteisiä työkokemuksia ja asiantuntijatietoa
* Linkedin - tuttavat
* Facebook-tuttavat
* Twitter-piirini
* Foursquare-piirini
* seuraamani lempibloggarini  

OPPIMISYHTEISÖT 
Oppimisyhteisöjen tavoitteena on tavoitteellinen ja organisoitu oppiminen. 


Opiskelukaverit, joihin kuuluu 
Opettajakorkeakoulun opiskelukaverit, erityisesti viiden hengen pienryhmämme

Mistä ja miten löydän uusia kumppaneita?
Uusien kumppanien löytäminen tapahtuu oikeastaan kahdella tavalla: "yllättävä" tai sanoisiko "suunnittelematon" yhteydenotto, missä minut/tiimini kutsutaan yhteistyötapaamiseen ja oman aktiivisen toiminnan kautta. Aktiivisella toiminnalla viittaan tässä kohden sekä muodollisiin että epämuodollisiin tapaamisiin livenä ja verkossa. Näihin lukeutuu lounas- ja kahvihetket, leijasurffausharrastuskaverin ja lapsen muskarituttavuuksien kautta käydyt small talk - keskustelut työstä, oman alan seminaarit ja koulutuspäivät ja uutta näkökulmaa tarjoavat ja ei oman alan seminaarit ja koulutuspäivät, joista tämä viimeiseksi mainittu on kyllä ehdottomasti oma lempparini!

Henkilökohtainen ja oma suosikkini uusien kumppanien hakuun ja verkostoitumiseen on lähteä lounaalle yksin ja hakeutua itselle tuntemattomien ihmisten pöytään lounastamaan ja jutustelemaan! Uusien tuttavuuksien lisäksi käteen jää ihan mieletömän määrä hiljaista tietoa. 

Miten hyödynnän verkostoja työssäni ja miten paljon aikaa käytän verkostotyöhön?
Itse olen pyrkinyt hyödyntämään verkostoja työssäni järjestämällä tapaamisia, joissa on mukana partnereita ja työkavereita yli toimiala(matkailu)rajojen. Eli esimerkiksi matkailun verkkokaupan konseptivastaavana olen pyrkinyt miettimään, miten matkailun verkkokaupassa voitaisiin myydä myös matkakirjoja ja kosmetiikkatuotteita (aurinkorasvat yms.). Tätä kautta on ollut mahdollista hyödyntää verkostoja tässä tapauksessa tuote- ja palvelukehitysnäkökulmasta.

Arvioisin, että käytän verkostotyöhön aikaa kuukaudessa keskimäärin 1-2 päivää.

Verkostoja tulisi hyödyntää paljon enemmän. Niistä löytyy ihan mieletön taito- ja tietomäärä, mutta jokaisen elämä tuntuu olevan niin kiireistä, ettei "verkostotyöhön"ole aikaa paneutua ideatason keskustelua pidemmälle.

p.s verkostoista puheenollen, yhteistyön kautta Linkedin kaverikseni päätynyt verkkopalveluiden kehittäjä Janne Gylling bloggasi juuri tänään verkostojen voimasta! Check it out!

2 kommenttia:

  1. Heippa, puuttuuko sinulta joitain verkostotyyppejä? Muuten sinulla oli erittäin hyvin jäsentelty esitys sun verkostoista. Kiitos siitä!

    VastaaPoista
  2. Ihanan jäsennelty kuvaus! Jäin itse vain miettimään, että kuinkahan nuo mallit asettuisivat omaan maalmaani.

    Sattuma näyttelee tosiaan aikamoisen suurta roolia verkostoitumisessa - edelleen. Toki ajan salliessa voisi varmasti hakeutua "oikeaan seuraan", mutta kyllä tuo lounaspöytäverkostoituminen kuulostaa kiehtovammalta.

    Mietin, että voiko eri verkostoja arvottaa? Onko olemassa turhia verkostoja? Mitä mieltä olet?

    VastaaPoista