tiistai 25. helmikuuta 2014

Esimiehen roolin merkitys muutosviestijänä - settiä vetämässä

Tänään pääsin kohtaamaan jo useamman vuoden opintojen parissa puurtaneita Porvoo Campulaisia, joista lähes kaikilla valmistuminen häämöttää. Esimiehenä matkailuyrityksessä - kurssi oli heille valinnainen ja läsnäolopakkoa ei ollut. Paikalla oli 10 opiskelijaa.

Oppimiseen oli varattu koko aamupäivä, joista ensimmäisen puolentoistatunnin setin veti ihastuttavan energinen Haaga-Helian tuntiopettajana toimiva Minna Ruolanto.  Minna ohjasi oppijoita hiffaamaan tunneälyn merkityksen osana työyhteisö- ja esimiestaitoja.

Oma settini muutosviestinnästä sopi kuin naula päähän Minnan tunneälyosuuden jatkoksi. Sain ilokseni tuntia seuraamaan S-ryhmän koulutusinsitituutti Jollaksesta Sallan.

Paras setti tähän mennessä vaikka kehittämiskohteitakin löytyy (onneksi!)

Tämän päivän oppimista tukeva ja uusiin oivalluksiin johdatteleva pedagoginen käsikirjoitukseni ja pp-esitysrunkoni on ollut omasta mielestäni tähän astisista paras. Erityisen tyytyväinen olen siinä olevaan teoriatiedon ja käytännön harjoitusten sopivaan yhdistelyyn, rennon kevyellä tyylillä. Porvoon ohjaava openi Anne oli kokenut samoin!

Aikataulutuksessa epäonnistuin toistamiseen, porukka oli tosi keskustelevaista ja se oli upeaa. Mutta kuten Annen kanssa juttelimme palautetuokiossa, aikataulutavoite on oma henkilökohtainen tavoitteeni ja tärkeintä siinä on pysyä ajan sallimissa rajoissa, ei niinkään surra, jos suunnitellut kokonaisuudet eivät menneen aikataulullisesti suunnitelman mukaisesti, joustovaraa olla pitää!

Aikataulupaineen takia keräsin palautteen oppimistavoitteiden toteutumisesta taululle Todaysmeet.com - sovelluksen sijaan. Toimi taas. Palautteen keskiarvoksi tuli 2,6 vastausprosentin ollessa 100.

0=ei toteutunut syystä tai toisesta 

1=ei toteutunut, koska asiat olivat minulle jo ennestään tuttuja 

2=toteutui osittain, sillä ymmärrykseni lisääntyi vähän 

3=toteutui täysin, sillä ymmärrykseni lisääntyi ja sain käytännön vinkkejä 

Aiemman opitun hyödyntäminen

Hyödynsin tänään aiemmin oppimaani saatujen palautteiden ja havaintojen perusteella erityisesti keskittymällä vireystilan herättelyyn heti alkumetreiltä. Käytännössä vaiheistin ensimmäisen kahdesta pariporinasta ihan setin alkuun agendan ja oppimistavoitteiden esittelyn jälkeen. Ja arvaatteko, miten homma toimi? Sain kuulkaas suullista palautetta heti tunnin jälkeen eräältä opiskelijalta, kuinka hän oli pitänyt erityisesti siitä, ettei porukkaa puudutettu heti alkuun teoriaähkyllä. Hitsi, miten kiva kokeilu, mikä toimi!

Jatkoin myös eilisen tavoin tilassa kävelyä tavoitteena pitää porukkaa hereillä, vaikka tänään sille ei välttämättä olisi ollut tarvetta.

Oli myös kiva kuulla Sallalta, ettei oma sisäinen kiireen tunteeni näkynyt oppijoille vaan jaksoin ja maltoin kuunnella heitä loppuun asti.

Opetusharjoittelu Porvoossa on tällä erää ohi. Toivottavasti löydän itseni joku päivä Porvoo Campukselta vielä uudelleen!

Kotiväki saa kasan Porvoon maistiaisia tänä iltana:
https://twitter.com/marttak/status/438316473602551808/photo/1









1 kommentti:

  1. On mahtavaa lukea näistä onnistumisen kokemuksistasi!

    Olin eilen Porvoossa Kirsiä seuraamassa ja näin sinut lasin läpi. Olisi ollut kiva tulla fiilistelemään kanssasi mutta aika ei antanut myöten. Kuulin Kirsiltä, että olette käyneet hyviä keskusteluja keskenänne.

    VastaaPoista