maanantai 18. marraskuuta 2013

Marraskuun lähipäivillä opittua

Kolmannet opeopintojen tärskyt eli lähipäivät on takana. Mitä jäi käteen?

Lähipäivien agendalla oli pienryhmässä tehtyjen verkostotehtävien purku "verkostobasaareissa" ja yhteiskehittelyn työpajat. Päivä oli siis käytännössä opetusharjoittelua ja opetusharjoittelun seurantaa opeopiskelijoiden kesken.

Verkostobasaareissa opittua

Pienryhmämme verkostobasaarin vahvuus oli hyvä käsikirjoitus. Lämmittelimme osallistujat aiheeseen hauskalla pallopelillä, missä "verkostoja"oli lopulta hankala hallita pallojen sinkoillessa pitkin poikin. Työryhmämme verkostotyön aiheen "Mitä uutta näkökulmaa opimme toistemme verkostoista" ja työn tulokset esittelimme osallistujille osallistamalla heitä keskusteluun käsikirjoituksemme pohjalta, mikä oli minusta toimiva systeemi. Käsikirjoituksemme oli ehkä skidisti liian tuhti eli vähempikin sisältö olisi riittänyt. Asioiden yhteen vetämisen ja tiivistämisen osalta olisimme siis voineet tehdä verkostobasaarin hieman paremmin.

                                           Verkostobasaarissa Millan kanssa yhteistyö toimi. 

Omalla kierroksellani yhdessä Millan kanssa onnistuimme hyvin pitämään ajan hallinnassa ja asian ytimessä. Teimme myös Millan kanssa hyvää tiimityötä pitäen keskustelua yllä tasapuolisesti. Tiimityössä tärkeintä on mielestäni kuunteluntaito eli pysyä kartalla, miten työpari vetää keskusteluja ja ottaa punaista lankaa käsiin sen pohjalta. Punaisen langan hallitseminen oli mielestäni työssä vaikeinta, kun aikaa oli vain 15 minuuttia ja juttua riitti osallistujien puolelta. Mutta onnistuimme mielestäni erittäin hyvin tässä kaikin puolin.

MItä opin pienryhmämme verkostobasaarityössä? Helpointa olisi vetää lyhyt 15 minuutin työpaja itsenäisesti, sillä silloin voisi vetää työpajan omalla tyylillä ja pitää langat vain omissa käsissä.  Tästä näkökulmasta katsottuna opinkin verkostobasaarityössä vahvistamaan tiimityöskentelytaitoja.

Osa ryhmistä oli panostanut verkoston esittelyyn hienoilla esittelymateriaaleilla. Huomaa kypäräpäinen henkilö, verkostotyö voi olla vaarallista!?

Tässä verkostobasaarissa nalle liikkui osallistujien sylistä toiseen ja nallea sylissä pidellyt sai valita mereltä tai maalta simpukoiden alta paljastuvan kysymyksen, mikä käsitteli verkostotyön aihetta. 

Mitä muiden pienryhmien verkostobasaareihin tulee, osallistuin kolmeen muuhun verkostobasaariin, joista yksi oli toteutettu meidän tavoin osallistamalla osallistujia keskusteluun työryhmän esittämästä aiheesta. Kaksi muuta verkostobasaaria oli esitysteknisesti kökköja vetäjän luennoidessa aiheesta yksin 15 minuuttia. Opeopintopäivillä oli ymmärtääkseni yhtenä tavoitteena oppia ja opettaa osallistujille erilaisia tapoja vetää opetussettejä.

Yhteiskehittelyn työpajoissa opittua

Vedimme Henriikan kanssa tunnin mittaiset tuumatalkoot aiheesta opiskelijoiden motivointi. Parina  toimimme Henriikan kanssa hyvin ja olimme sopineet etukäteen karkeat työjaot vetovastuista. Olimme suunnitteleet turhankin tarkasti, missä aikataulussa osallistujat siirtyvät ideapisteiltä toiselle ja ajatelleet, että ryhmäkeskustelut ovat vasta talkoiden loppuvaiheilla. Porukat alkoivat keskustelemaan välittömästi tuumatalkoiden alkaessa ja suunnitelmamme meni uusiksi. Opin, että menetelmänä tuumatalkoot kannattaa vetää joustavalla mallilla. Tilannetaju on tärkeää.

                                                                   Tuumatalkoot. 

Toisen ryhmän yhteiskehittelytyöpajassa käytettiin vastaavaa menetelmää kuin tuumatalkoot eli learning cafeeta. Sikäli minun olisi tullut olla skarpimpi ja osallistua toiseen työpajaan, missä menetelmänä käytettiin tulevaisuuden muistelua. No, täytyy olla skarppina seuraavilla lähipäivillä.

Olen tyytyväinen kaikin puolin oman pienryhmämme aikaansaannoksiin. Olimme suunnitelleet molemmat työt ennalta hyvin ja tästä syystä molemmat työt oli kiva vetää. Varmaan sama fiilis on opehommien kanssa, kun on suunnitellut hyvin kurssitoteutukset, niitä on myös ilo vetää. 

1 kommentti:

  1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja silti aika usein joutuu muuttamaan suunnitelmaa kesken matkan. Mutta kun on hyvin valmistautunut, on muutoksen tekokin lennossa helpompaa.

    VastaaPoista